Genc Hisss

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Genc Hisss

GENÇ HİS.....Gençliğin Yeni Hisleri.....


    DenizLi

    HaYaLeT
    HaYaLeT
    developper
    developper


    Mesaj Sayısı : 102
    Points : 6011
    Kayıt tarihi : 31/03/09
    Yaş : 31
    Nerden : TRabzon

    Kişi sayfası
    Alan:
    DenizLi Left_bar_bleue10/10DenizLi Empty_bar_bleue  (10/10)

    DenizLi Empty DenizLi

    Mesaj tarafından HaYaLeT C.tesi Nis. 18 2009, 09:50

    Denizli, 2 milyar dolarlık iharacatıyla tekstil ve konfeksiyonda ülkenin lokomotif kent konumundadır. Bugün çarşaf, nevresim, havlu, bornaz, iç giyim ve pamuklu kumaşta Dünya'nın dört bir yanına ihracakt gerçekleştiren Denizli'de başı çeken diğer sektörler arasında mermer gelmektedir. 250 milyon dolarlık ihracatla kent Türkiye'nin mermer ihracatında birinci sıradadır.

    Denizli özellikle Erbakır isimli firmanın başı çektiği bakır tel sektöründe de 250 milyon doların üzerinde ihracat pazarına sahiptir. Haddecilik ve metal sanayinde de önemli bir üretim merkezi olan Denizli'de, yükselen sektörlerin arasında organik tarım, seracılık ve gıda var. Şimdilerde birçok köklü kuruluş özellikle bölgedeki jeotermal kaynaklardan yararlanarak seracılık konusunda ciddi yatırımlara imza atmaktadır. Denizlide, cam, kağıtçılık, kimya, petrol, kavuçuk ve plastik sanayi, et, süt ve süt ürünleri, meyve suyu ve meşrubat, un yem, çimento, beton, deri, tuğla kiremit sanayii, bayo ve yan sanayisi, iplik, çırçır, orman ürünleri, gıda, tarım ve şarapçılık sektörlerinde dev üretim kapasitelerine sahip işletmeler yer almaktadır. Gayrı menkul ve inşaat sektörünün de hızla geliştiği kent, bu konuda yerli ve yabancı firmaların dev yatırımlarına plato oluşturmaktadır.


    Jeopolitik konumu

    Kent, Anadolu yarımadasının güneybatısındadır. Ege bölgesinin güneydoğusunda yer alan kent, Ege-İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit teşkil eder. Kuzeyi güneye bağlayan turizm yolu üzerindeki Denizli, güney ve batı kıyılarına sadece birkaç saat mesafededir. İzmir, Ankara ve İstanbul’un Antalya’ya uzandığı ana güzergahın önemli noktalarından biri olan Denizli, ülkenin jeopolitik özellikleriyle ön plana çıkan kentleri arasındadır.


    Nüfusu

    11868 km 2 genişliği olan ilde nüfus yoğunluğu 64' dür. Denizden yüksekliği 428 m' dir. 2000 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 870 bin 291'dir. Merkez nüfusu resmi kayıtlarda her ne kadar 275 bin 480 gözükse de gerçekte 400 binin üzerindedir. Hafta içi kent merkezinde insan trafiğinin yarım milyonu geçtiği bilinmektedir. Resmi kayıtlarda Denizli’nin merkez nüfusunun düşük olmasındaki tek neden ise, yerleşik halkının sayım günleri memleketlerine gitmelerinden başkası değildir. Bugün 1 milyonu bulduğu sanılan Denizli nüfusunun yadsınamaz gelişimi, ekonomik yapısıyla doğru orantılır.



    Ekonomik Yapısı

    Denizli, en başta tekstil ve konfeksiyon sektöründeki gelişimiyle adından bahsettirse de, kentin ekonomik dinamikleri, mevcut yapısını çok daha yukarılara taşıyacak boyuttadır. Sanayinin gelişimiyle özellikle tarımın geri planda kaldığı kent, Türkiye'nin pamuk üretimi konusunda en verimli tarım arazilerini, son yıllarda verimli olarak kullanamamaktadır.

    Buldan,ve Babadağ gibi ilçeler ve Tavas'a bağlı Kızılcabölük beldesi eski tarihlerden bu yana dokumacığılın beşiğini oluşturmuş, özellikle Buldan ve Kızılcabölük günümüzde kendine has dokumalarıyla hem ticari hem de turizm noktalarından biri haline gelmiştir. Bugün her iki ilçenin dokuma tezgahlarını çalıştırmak için harcanan elektrik, güneydoğudaki birçok ilin elektrik tüketiminden daha fazladır. Buldan işi dokumalar bugün ünlü modacıların tercih noktası iken, Kızılcabölük işe bezler, Hollywood sinemelarının kostüm kolleksiyonları içine bile girmiştir.

    Kentin diğer içerinde ekonomik hareketlilikler ve değerler çok farklı değildir.

    Acıpayam'da hayvancılığa dayalı et, süt ve süt ürünleri konusundaki önemli döngü, içinden büyük işletmeleri doğurmuş, özellikle endüstriyel tarım konusunda da ilçe bölgeye örnek girişimler içine girmiştir. Acıpayam ayrıca Yeşilyuva beldesiyle kösele örütüminde önemli merkezlerden biri konumundadır. Bugün beldede üretilen kösele, ayakkabının ana vatanı İtalya'ya bile ihraç edilmektedir.

    Serinhisar ilçesi aslında Çorum'u marka yapan leblelebilerin gerçek üretim yeridir. Serinhisar Leblebesi ile Çorum'un kuruyemiş sektörünün üretim merkezi olduğu kadar yurt içi ve yurt dışına yıllık yüzbinlerce ton leblelebi ve kuruyemiş üretimi yapan önemli merkezlerden biridir. Serinhisar'ın Yatağan Beldesi de özellikle bıçakçılık sektöründe bacasız bir fabrika konumundadır. Dünyaca ünlü Yatağan palaları ve bıçakları bugün belde insanının geçimini sağladığı gibi, ürünlerin kendine has dokusu nedeniyle yurt dışı pazarlarında da satışa sunulmaktadır.

    Tavas ve Kale özellikle tütün üretimi konusunda uzun yıllardır Türkiye'nin önemli üretim merkezleri konumundaydı. Günümüzde de tarımsal ağırlıklı bir yerleşik ekonomik yapının olduğu ilçelerde, tarıma dayalı kamu ve özel sektör işletmeleri faaliyet göstermektedir.

    Çal, Bekilli ve Güney şaraplık üzüm konusunda, Türkiye'nin ve hatta dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Bu ilçelerde önceleri merdiven altı üretimin yaygın olduğu bu ilçelerde şimdi onlarca şarap fabrikası, yalnızca Türkiye'ye değil Türkiye'nin dört bir yanına ürün satan bir yapıya bürünmüştür. Kaliteli üzüm şaraplarının yanı sıra, bölgede vişne, böğürtlen ve nar gibi meyve şaraplarının üretemi de gerçekleştirilmektedir.

    Çivril, tarım arazilerinin çoğunluğunda elmacılık üretiminin gerçekleştirildiği, bu alanda Türkiye'nin ender ilçelerinden biridir. Elmacılıkta tarımsal sanayileşmeyi başaran Çivril'in merkezinde kuyumculuk sektörü de son derece önemli konumdadır. Bugün Türkiye'nin takı kuyumculuğunun devlerini de Çivril'den çıkıp İstanbul'a yerleşmiş Denizlililer oluşturmaktadır.

    Beyağaç ve Çameli, Denizli'nin coğrafi açıdan en yükek yerleşim merkezlerinden biridir. Beyağaç bölgesi özellikle çok eski bir geçmişe sahip olduğundan burada turistik açıdan birçok alan keşfedilmeyi beklemektedir. Beyagaç özellikle orman ürünleri konusunda Denizli'nin lokomotif ilçelerinden biridir. Çameli, Türkiye'nin alabalık üretiminde yüzde 40 gibi önemli bir pazarı elinde bulundurmaktadır. Bölgedeki birçok alabalık tesisi, yurt içi ve dışında satış gerçekleştirmekte, bu dalda başı çekmektedir.

    Sarayköy ve Akköy'ün geçim kaynaklarının temelini tarım oluşturmaktadır. Adlarını taşıyan ovalar bölgenin en verimli topraklarını oluşturduğundan başta pamuk olmak üzere birçok tarımsal ürün bu ovalarda yetiştirilmektedir. Her iki ilçe sınırları içinde termal kaynakları da barındırmaktadır. Bugün birçok hastalığa iyi geldiği bilinen yararlı mineraller içeren termal su kayanakları bu ilçelerde termal tesisleri de beraberinde getirdi. Bu ilçelerde faaliyet gösteren termal tesislerin kent turizmine katkısı önemli ölçüdedir.

    Çardak özellikle Acı Göl nedeniyle Türkiye'nin deterjan sanayininin kalbinin attığı yerleşim merkezi konumundadır. Acı Göl'ün sodalı suyu, deterjan, kimya ve ilaç sanayine önemli hammadde kaynağı oluşturuyor. Ayrıca Acı Göl, başta flamingolar olmak üzere, göçmen kuşların Türkiye'deki önemli konaklama ve yavrulama noktalarından biri. Yüzlerce çeşit kuşun göç yolu üzerinde bulunan havzada Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün kuş gözlemevleri kurmaya yönelik projesi uygulama safhasında.

    Turizm

    Kentin yadsınamaz sektörlerinden biri de dünyaca ünlü doğal güzellliği Pamukkale’nin başını çektiği turizmdir. Denizli, turizm çeşitliliği açısından son derece zengin bir alt yapıya saiptir. Pamukkale’nin yını sıra İncil’de adı geçen klisesi ile antik Laodikeia, İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philipus’un yaşadığı kutsal kent Hierapolis, Anodolunun en büyük antik metropolleri arasındadır. Hızla turizme hazırlanan bu kültürel varlıkların yanı sıra, Denizli’de geçmişi 2 bin yıldan da eskiye dayanın onlarca antik kent kalıntısı mevcuttur. Ayrıca kentte, Keloğlan ve Kaklık mağaralarıyla mağara turizmi, yamaç paraşüdü, rafting, doğa turizmi, dağcılık, sağlık turizmi, yayla turizmi gibi birçok başlık altında turizm faaliyetleri yürütülmektedir.

      Forum Saati Perş. Kas. 21 2024, 13:12